Кой ще участва в първия републикански президентски дебат – и кой не?

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Републиканската партия се подготвя за първия дебат
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Републиканската партия се подготвя за първия дебат от президентската надпревара в Съединените щати през 2024 г. потвърждавайки, че осем кандидати за Белия дом ще участват в шоудауна тази седмица.

Но бившият президент Доналд Тръмп няма да бъде на сцената в сряда вечерта, тъй като настоящият фаворит на Републиканската партия реши да пропусне събитието.

„Обществото знае кой съм аз и какво успешно президентство имах“, каза Тръмп в своята платформа Truth Social в неделя, добавяйки с главни букви: „Затова няма да участвам в дебатите!“

Все пак няма съмнение, че бившият президент, който има двуцифрена преднина пред най-близките си републиканци, въпреки че е изправен пред няколко наказателни обвинения и други правни проблеми, ще надвисне над събитието в Милуоки, Уисконсин.

Двучасовият дебат, който ще бъде излъчен на платформите на Fox News и започва в 20:00 ч. местно време (01:00 GMT в четвъртък), се провежда ден преди Тръмп да се предаде на властите по обвинения за намеса в избори в Грузия.

Тук Ал Джазира разглежда осемте републикански кандидати, които ще участват в дебата и какви предизборни обещания са направили досега:

Рон ДеСантис, губернатор на Флорида

Рон ДеСантис се смята за най-сериозния първичен съперник на Тръмп от Републиканската партия, но кампанията му се проваля през последните седмици.

Като губернатор на Флорида ДеСантис защитава консервативни социални каузи, включително образование и репродуктивни права. Неговият тласък към по-нататъшни проблеми с така наречената „културна война“ предизвика широко разпространена критика – и повиши признанието на 44-годишния мъж в национален мащаб.

Дебатът в сряда ще предложи на ДеСантис шанс да подчертае десния си дневен ред във Флорида и да се представи като алтернатива на Тръмп.

Досега обаче ДеСантис до голяма степен избягва да критикува Тръмп директно въпреки непрестанните атаки на бившия президент срещу него.

Вивек Рамасвами, предприемач и автор

В област, в която всеки републикански кандидат се бори да доближи преднината на Тръмп, предприемачът и писател Вивек Рамасвами набира популярност, като се представя като аутсайдер в политиката, подобен на Тръмп.

Рамасвами обеща да намали правителствената бюрокрация, ако бъде избран, като каза, че ще затвори „административната държава“ и ще елиминира ФБР, като премести агентите на правоприлагащите органи на бюрото в други правителствени отдели.

Той също каза, че като президент би помилвал Тръмп за всички федерални обвинения.

Майк Пенс, бивш вицепрезидент

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс се състезава срещу бившия си шеф – Тръмп – за номинацията на Републиканската партия.

Докато Пенс беше твърд защитник на Тръмп, двамата се скараха, след като Пенс отказа да използва церемониалната си роля на вицепрезидент, наблюдаващ преброяването на избирателната колегия, за да отмени резултатите от изборите през 2020 г., за които Тръмп лъжливо настояваше, че са били помрачени от широко разпространени измама.

Бивш губернатор на Индиана и бивш член на Конгреса, Пенс се опира на традиционните консервативни позиции, за да издигне кандидатурата си през 2024 г., включително съсредоточавайки кампанията си върху християнската си вяра и противопоставяне на абортите.

Той също така беше явен поддръжник на американската помощ за Украйна.

Ники Хейли, бивш посланик в ООН

Ники Хейли е друг кандидат, служил в администрацията на Тръмп.

Бившата посланичка в ООН разчиташе на миналия си мандат като губернатор на Южна Каролина, както и на външнополитическите си акредитиви – включително твърдата й подкрепа за Израел – за насърчаване на кандидатурата си.

Въпреки че Хейли не е склонна да критикува директно Тръмп, тя каза, че е „време за ново поколение“ републикански лидери.

Тя ще бъде единствената жена на сцената по време на дебата в сряда.

Тим Скот, сенатор

Сенатор Тим Скот, също от Южна Каролина, води кампания с послание за „победа над жертвата“, обещавайки да подобри образователната система на страната.

Скот, който е единственият черен републиканец в Сената на САЩ, често подчертава, че Съединените щати не са расистка нация.

Той описва собствения си възход в политиката от скромно начало като доказателство, че страната е „земя на възможностите, а не земя на потисничество“.

Крис Кристи, бивш губернатор на Ню Джърси

Крис Кристи е познато лице в политиката на САЩ: той неуспешно се кандидатира за президент през 2016 г. и непрекъснато влиза в заглавията като губернатор на Ню Джърси от 2010 г. до 2018 г. – първо като прагматичен лидер, а по-късно като обхванат от скандали политик .

Кристи, бивш съюзник на Тръмп, превърна нападението срещу бившия президент във фокус на своята президентска кампания през 2024 г., но той се бори да вдигне резултатите си в социологическите проучвания над 3 процента.

Той изрази силна подкрепа за Украйна и наскоро посети страната, като критикува републиканците, които са скептични към помощта на Вашингтон за Киев.

Аса Хътчинсън, бивш губернатор на Арканзас

Аса Хътчинсън е откровен критик на Тръмп с дългосрочна кампания.

Бившият губернатор на Арканзас Хътчинсън обвини Тръмп в подкопаване на конституцията на САЩ.

Миналата седмица той също така каза, че последното обвинение срещу бившия президент в щата Джорджия по обвинения за намеса в избори трябва да го лиши от правото да бъде отново президент.

Коментарите му предизвикаха пренебрежителни отговори от страна на Тръмп в социалните медии, но въпреки заглавията, Хътчинсън се бори да увеличи подкрепата си сред републиканските избиратели.

Дъг Бъргъм, губернатор на Северна Дакота

Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум предложи подаръчни карти за $20 на хора, които дариха поне $1 за неговата кампания, което му помогна да се класира за дебата въпреки липсата на разпознаване на името в национален мащаб.

Преди това той подкрепяше Тръмп, но сега казва, че Републиканската партия и страната се нуждаят от нови идеи.

Кой друг не участва?

Тръмп ще бъде най-забележителното отсъствие на сцената в сряда.

Въпреки това, няколко други кандидати, които се стремят да бъдат номинирани от Републиканската партия, също няма да присъстват, защото не са покрили изискванията за минимален праг за участие в дебата.

Те включват кмета на Маями Франсис Суарес; Бизнесменът от Мичиган Пери Джонсън, който привлича вниманието с буйните си речи, и консервативният радиоводещ Лари Елдър.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР